Jdi na obsah Jdi na menu
 

Aktuality

ALBA a příběhy písní

pl-js---titulka.jpg
To bylo to Kladno (live)

linhart-cd-digipack-dvojstrany-korek-page-001.jpg
Nezvěstní

cp.8-didipack-po-stranach-page-001.jpg
Milostné vzpomínky
na Čp.8
titulka2.jpg
Rozhledna
Výňatek z jízdního řádu Autobusu do Podbořan. Platí od 6.4.2010.
Autobus
do Podbořan
Stručný průvodce Sudétou
Sudéta
   

          Zde se můžete registrovat pro zasílání pozvánek na koncerty

 

Zde si můžete objednat CD

KONCERTY 
22.05. Praha, klub Kaštan Hmlisto, Linhart 20:00
24.05. Vernéřovice, Soulkostel  Hmlisto, Linhart 19:00
28.05. Beroun, Jiná káva  Linhart & Štěpánek  
01.06. Hájovna Polánka u Ratibořských Hor sólo  
07.06. Frýdlant v Čechách, kostel Krista Spasitele Hmlisto, Linhart 19:00
16.06. Slaný, kaple Zasnoubení Panny Marie sólo 14:00
27.07. Pulčín, Amfolkfest Hmlisto, Linhart  
28.07. Velká Javorina (SK), Holubyho chata Hmlisto, Linhart  
24.08. Hodonín, Kulturní léto Hmlisto, Linhart 19:00
14.09. Humpolec, Havlíčkovo náměstí sólo 19:30

Archiv aktualit hledejte zde.

 

Příspěvky

Johanngeorgenstadt - video pro Ceny Anděl 2021

2. 5. 2021

Album Nezvěstní má nominaci v cenách Anděl 2021 v kategorii folk. V Hostivicích, v bývalém skladu hned u nádraží, kde jsem shodou okolností pár let sloužil jako výpravčí, vzniklo v zářící krychli přiložené video. 

 

Poděkování za Vaše hlasy

11. 4. 2021

linhart-cd-booklet-zlom-page-001.jpgVážení a milí,
chci Vám poděkovat za velkou podporu, díky které tři písně z alba Nezvěstní postupně prošly nejvyšším možným počtem kol Hitparády Rádia Proglas a zpravidla se umísťovaly na prvních třech příčkách. Poslední z nich, se symbolicky znějícím názvem Sbohem a kopeček, je v 1261. kole na prvním místě. Tím možnost dalšího hlasování končí.
Díky, prozatím sbohem a kopeček a krásné jaro!

 

S Lucií Endlicherovou na vlnách Rádia 7

5. 4. 2021

Půlhodinové povídání o věcech docela duchovních najdete v archivu Rádia 7 zde.

 

3 otázky Michala Bystrova v Deníku

29. 3. 2021

Tři otázky, týkající se alba Nezvěstní, položil Michal Bystrov, vyšlo v Deníku. Děkuji!
https://www.denik.cz/hudba/pisnickar-petr-linhart-rozhovor-2021032.html

 

Nezvěstní v nominacích cen Anděl

1. 3. 2021

folk.jpg

 

Vypínám fejsbůk - fejeton Jana Buriana pro Týdeník Rozhlas

6. 2. 2021

VYPÍNÁM FEJSBŮK
Venku padá mokrý sníh, obloha je šedivá, je mlhavo a sobota. Karanténa a počasí tak akorát, aby člověk vyvolával duchy, nebo alespoň vzpomínky. Pouštím si písňové album Petra Linharta Nezvěstní a vyvolávám obojí najednou: "Námořní kadet si vyšel projít malý ostrov / Zůstal po něm jenom křik ptáků / Někdo pak na severu pohřbil muže, kterého přinesla jižní bouře / Zatím se jistá dáma rozplynula v davu / Jako když sfoukneš svíčku / Na konečnou autobusu dojel jenom kufr pana T."
Kdo u nás takhle umí psát poezii, napadá mě okamžitě, když se ozvou první tóny této básnické sbírky vnořené do hudby a zdrženlivého zpěvu břevnovského Linharta-Cohena?
Prý tu desku připravoval pět let. Jeho příběhy ze Sudet jsou přitom napsány tak lehce, že to tvrzení popírají, a zároveň tak důkladně a úsporně, že to vlastně nemohlo být jinak. Nemohl je vychrlit v návalu inspirace, musel je předem najít a hlavně prožít. Příběhy nachází už mnoho let vesměs v pohraničí; okouzleně naslouchá legendám, jako je ta o matce jedné tamní rodačky, která se přes den musela starat o děti, a když večer usnuly, tak se za svitu měsíce věnovala své vášni – lyžování.
Linhart ale nezůstává u pouhého vyprávění příběhu, dává mu sugestivní básnický přesah a aktuální náboj: "Co víš dnes o úplňku, když modrobíle září? / Co víš dnes o sněžném Měsíci? / Zářila zima, dokud ještě trval svět / Měsíc se radoval a zpíval..."
V písni Marie je ještě nelítostnější: "Marie, vypni ten fejsbůk, za městem teče řeka / Marie, s tou vodou do daleka plyne tvůj život..."
Linhartovi nezvěstní jsou dávno zemřelé a zmizelé postavy, ale třeba i ta Marie, která se úplně stejným způsobem ztrácí ve virtuálním světě. Jindy – jako v písničce Skytaly – jde o mizení nás všech, naší paměti a identity. Zpívá o pomníku, který nejprve patřil padlým v první světové válce a pak hrdinům od Dukly:
"Pohyblivý písek křupe pod botama / Pohyblivý písek v patách hrdinům / A jejich vítězství je naše sláva / A naše prázdnota je naše prázdnota."
Moje letošní dovolená za zavřenými hranicemi a v izolaci byla ve znamení míst, o nichž Petr Linhart zpívá: Vejprty, Johanngeorgenstadt, Skytaly, Siřem. Na jeho doporučení jsem všechna projezdil. V Siřemi jsem vyhledal dům, v němž bydlel Franz Kafka, a spatřil i velkou barokní sýpku, která mu snad sloužila jako inspirace k psaní Zámku."
Teď mi v hlavě znějí verše z úvodní písničky alba a po dlouhé době mám pocit, že kdybych to uměl, napsal bych to stejně:
"Sněží / Bílý kůň lehá na Siřem / Zimou je podzim usmířen / Po cestě domů / Kráčíme spolu / Doktor Kafka a já."
A rozjitřen tou čirou poezií, neubráním se smíchu nad kafkovsky vycizelovanou slokou:
"V průčelí domů / Mladý muž v levici svírá kočku / Kočka ho zbavila myší / Jenomže kdo ho teď zbaví té kočky?"
Poslouchám Linhartovy Nezvěstné pořád dokola. Když zavřu oči, vidím krajinu. Venku padá mokrý sníh, obloha je šedivá, je mlhavo a sobota. A já si říkám, že když je tu někdo, kdo natočí takhle dokonalou desku, není nic ztraceno.
A vypínám fejsbůk, vždyť za městem teče řeka...
(Napsáno pro Týdeník Rozhlas)

 

Minikoncert ONLINE v pondělí 8.2.

4. 2. 2021

Tradiční KONCERTY MEZI KNIHAMI v Plzni ve skvrňanské knihovně, kde jsem býval častým hostem, se konat nemohou. Zatím je proto nahrazuje série minikoncertů. Zvu Vás na ten svůj, písně jsou vybrány z loňského záznamu koncertu v pražském klubu U staré paní. Premiéra v pondělí 8.2. v 18:00 - odkaz na Minikoncerty najdete zde.

petr_linhart_-2-.jpg

 

Nezvěstní na druhém místě celoroční ankety Album roku Rádia Proglas

31. 1. 2021

untitled.jpgVelmi rád přebírám text Milana Tesaře a děkuji všem zúčastněným hudebníkům - Josefu Štěpánkovi, Janu Steinsdörferovi, Janu Lstibůrkovi, Martinu Novákovi, Marii Puttnerové, dále mistrům zvuku Petru Houdkovi, Adamu Pakostovi, Petru Kakaxovi Fleisigovi a také nakladatelství Galén v čele s Lubomírem Houdkem. Velký dík patří také sponzorům alba Janu Šroubkovi, Dušanovi Kejmarovi, Zuzaně a Petru Zikmundovým a Valdemarovi Grešíkovi.

Nejlepším albem roku 2020 je podle ankety hudební redakce Rádio Proglas album Řeka – Lenka Dusilová (Animal Music). Ve svých odpovědích ji zmínilo 23 z více než stovky hlasujících odborníků (muzikantů, pořadatelů, publicistů, vydavatelů a dalších). Na druhém místě skončil Petr Linhart s albem Nezvěstní (Galén, 19 hlasů) a na třetím Druhá Tráva a album Díl první (Agentura ADN, 16 hlasů).

Celý pořad k vyhlášení ankety je k poslechu zde

 

 

Čtyři videa z Malostranské besedy, den po dni

19. 12. 2020

Album Nezvěstní jsme původně chtěli představit koncertem v Malostranské besedě. Pes tomu ovšem nepřeje. Malou náhradou snad mohou být čtyři písně z alba, které jsme na pódiu Malostranské besedy natočili v duu s Josefem Štěpánkem. V neděli 20.12. v 8:00 má na Youtube premiéru první z nich, další pokračování pak v pondělí, úterý a ve středu. Ve čtvrtek už dárky ponecháváme na Ježíškovi.

 

Kam zmizeli Nezvěstní? Recenze Tomáše S. Polívky v Lidových novinách.

4. 12. 2020

Pro zvětšení klikněte...

ln-tom.jpg

 

« předchozí

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18

následující »