Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ze starších recenzí

 

Petr Linhart je hitmaker, mistr melodie a jeden z mála zdejších opravdových lyrických, spirituálně laděných textařů - používá krásná znělá slova a skládá je do jednoduchých ale významotvorných obrazů.

 

Ivan Hartmann na Albumcity.cz v roce 2001 k albu Ryba ryb Majerových brzdových tabulek

 

 

Petr Linhart si totiž vytvořil velice osobitý autorský rukopis, který je nezaměnitelný a jeden z nejinspirativnějších v kontextu současné muziky u nás. Jeho zpravidla rýmované a rytmicky pravidelné verše pracují s náznakem, vypočítáváním jednotlivých prvků obrazové kompozice každého příběhu a nechávají velký prostor posluchači, aby si domýšlel děje.

 

Jiří moravský Brabec v časopise Folk a country v recenzi k albu Ryba ryb Majerových brzdových tabulek, 2001

 

 

Z hudebníků, kteří měli příležitost s Ježkem spolupracovat, si patrně nejvíc odnesl Petr Linhart. Ne snad že bychom mohli zvuk jeho skupiny Majerovy brzdové tabulky přirovnávat k Čp.8. Přinejmenším je tu však podobná ctižádost jít svou vlastní cestou bez ohledu na chrtí dostihy hitmakerů.

 

Jiří Černý na svých stránkách  www.nacerno.cz  píše o kompilačním 2CD Čerstvý vzduch.  

 

 

Linhart je Tolkien českého folku - dá-li se akustická, veskrze komorní "vážná" hudba Tabulek, hraná především na saxofony, různé strunné, drnkací a smyčcové nástroje a zpívaná přívětivým ženským hlasem Andrey Landovské, folkem nazvat. Linhart jako autor hudby i textů velmi pečlivě buduje pro své kvarteto takřka pohádkově nadreálný svět, který lze vnímat jen se zvýšenou, snad dětskou či dětinskou citlivostí. To sice Majerovy brzdové tabulky - i přes až hitový potenciál Linhartových melodií - staví mimo hlavni hudební proudy, o to však památnější se jejich hudba stává.  

 

Ivan Hartman v MF Dnes 1.7.1998 v recenzi na album Babí Jan Majerových brzdových tabulek.

 

 

Petr Linhart - autor všech textů a skoro veškeré hudby - dělá to, co u nás málokdo. Jeho deska je totiž jakýmsi magickým místopisem naší země (a možná Evropy všeobecně), vycházejícím z předpokladu, že víly tu skutečně jsou.

 

Jiří moravský Brabec v časopise Folk a country v recenzi k albu Babí Jan Majerových brzdových tabulek, číslo 9/1998