Jdi na obsah Jdi na menu
 

Sudetský koláč z Úterý

Jedna hudební cesta mě na podzim 2010 přivedla do krásného městečka Úterý, které najdete mezi Konstantinovými Lázněmi a Teplou. Hrál jsem při večerním promítání filmu Idy Kaiserové o Skokách a před hraním jsem okusil úžasný kokosový koláč. Ten jsem hned veřejně vychválil mlsným proslovem mezi písněmi a byl za to autorkou díla paní Kamilou Kozákovou odměněn originálním receptem. Recept se v místě traduje už patrně po několik generací, a tak jsem si dovolil koláč pracovně nazvat Sudetským. Jděte do toho, je to jednoduché a nebesky dobré!

Originální recept sepsala Kamila Kozáková.

Pekla a fotografovala Lucie Haschková.

 

Potřebujete 2 vejce, 1 a 1/2 hrnku cukru krystalu, 1 hrnek mléka, vanilkový cukr, prášek do pečiva, 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek kokosu, 1 smetanu 33%.

Vejce utřete s jedním hrnkem cukru a s cukrem vanilkovým. Pak přidejte hrnek mléka, 2 hrnky hladké mouky a pytlík prášku do pečiva a vše dobře promíchejte. Směs vylijte do plechu předem vysypaného polohrubou moukou a rovnoměrně rozprostřete. Stejně rovnoměrně posypte směsí vzniklou z 1/2 hrnku cukru krystalu a jednoho hrnku kokosu. Pečte v troubě rozpálené na 150 stupňů asi půl hodiny. Po vytažení z trouby ihned rovnoměrně polijte smetanou.