Jdi na obsah Jdi na menu
 

To bylo to Kladno (live) - nové album právě vyšlo

26. 3. 2023

pl-js---titulka.jpgAčkoliv bývám poprávu spojován především s poetikou Sudet, narodil jsem se a vyrůstal v Kladně. A zde jsme také 14. dubna 2022, v duu s dalším Středočechem, kytaristou a producentem Josefem Štěpánkem, odehráli koncert v prostorách zdejší nezávislé scény Pod Třešní. Pro album ho zaznamenal můj celoživotní souputník, mistr zvuku a také bývalý spoluhráč Ivan Lehký.
Album, nesoucí název titulní písně „To bylo to Kladno“, přináší devatenáct písní. Je výběrem možná nejznámějších skladeb z předchozích řadových alb, zazní zde třeba Zaječí, Marie, Annenruhe nebo Holub & Frič. Krom toho ale také písně, které nejsou obvyklou součástí koncertů  - Vyplout k Bradáčovi z projektu Český kalendář Michala Horáčka, V paralelním vesmíru psaná původně pro Františka Segrada, Motýlek Jaroslava J. Ježka a jeho kapely Čp.8 nebo Zatopené doly, zhudebněná „postindustriální“ báseň příbramského básníka Quido Maria Vyskočila, přes stoletou propast navazující na dnešní kladenskou realitu. Ta se ovšem připomíná i v titulní vzpomínce To bylo to Kladno anebo v písni Letci a chodci.
Hudebně je album postavené na propojení elektrické a akustické kytary – na tu poněkud překvapivě hraje právě Josef Štěpánek, věhlasný a vyhledávaný hudebník, s nímž už dlouhou dobu spolupracuji.
Grafika alba je tradičně dílem výtvarníků Karla Halouna a Luďka Kubíka, s využitím fotografií Karla Cudlína, Pavly Sirůčkové a Miroslava Krhounka.
Projekt doprovází klip k titulní písni, jeho autorkou je Veronika Kicková - a do jisté míry i moji rodiče.


Album vychází opět v nakladatelství Galén. Znovu ho připomeneme na dvou koncertech – ve čtvrtek 11.5. přímo „na místě činu“ v Kladně Pod Třešní a také v úterý 6.6. v Praze v Malostranské besedě.