Jdi na obsah Jdi na menu
 

Pozvánka do Albeřic, Pece pod Sněžkou a Horního Maršova - sobota 28. ledna

26. 1. 2012

vapenka.jpg

 

vapenka-pozvanka_ivan_marek.jpg

Albeřické údolí zůstává stejně jako v minulosti málo známým místem východních Krkonoš, přesto že je jedním z nejpůvodnějších v celém kraji. Zdánlivě obyčejné příběhy zdejších lidí připomínají rozpolcenou historii Krkonoš, Čech, Evropy a celého světa.

Dvaadvacetiletý legionář Josef Střihavka přišel do albeřické celnice 23. dubna 1920 s děsnou zkušeností z italské fronty, aby v kraji s výhradně německými obyvateli střežil státní hranici nového Československa. V sousední Malé Úpě si namluvil Helenku Taslerovou, kolega  legionář Josef Kábrt se oženil s Helenčinou švagrovou Hedwigou Grabigerovou. To vše si Josef Střihavka zapsal do deníku. Když při Heydrichiádě v roce 1942 gestapo zatklo kolegu inspektora Váchu, tak zápisy z Albeřic spálil. Nechtěl, aby si přečetli, jak se spolusloužící František Bednář zamiloval do Marthy, dcery albeřického starosty Franze Plechatsche. Nechtěl, aby věděli, že si českou Němku Helenku Taslerovou vzal 12. XI. 1921 v maloúpském kostele a že jim za svědky šli tchán Johann Tasler a jeho syn Franz. Nechtěl, aby zjistili, že švagr Franz Tasler byl hostinským v Albeřicích nedaleko celnice a měl za ženu Annu Plechatschovou. Pak by poznali, jak se všichni sešli v srpnu 1924 na svatbě druhého švagra Johanna Taslera a taky o pocitech strachu o život Helenky a dvou synů v celnici Zdoňov v září 1938. Nemohl prozradit své komentáře na švagra Franze, co ve stejném čase v albeřické hospodě pořádal schůze místních nacistů. Ztracený deník po válce Josef Střihavka nahradil sepsáním vzpomínek třeba o květnu 1945, kdy naši pomstychtiví lidé v Malé Úpě zastřelili nevinného švagra Johanna Taslera, zatímco švagr Franz odjel posledním transportem v listopadu 1946 s rodinou do americké zóny Německa. Ovšem bez jediného syna Ericha, který padl u námořnictva. Josef Střihavka si už nestihl zapsat, jakou léčebnou kůru z nacistických bludů o čisté rase dostal švagr Franzl od své vnučky, která se zamilovala do černocha. Domek čp. 43 s bývalou hospodou Franze Taslera se rozpadá jen kousek od Muzea Vápenka ......

Vaše pocity z otevření muzea a zahájení výstavy fotografiky Ivana Marka umocní koncert Petra Linharta, jehož album Sudéta vyzařuje stejné vlnění, o jaké jsme se pokusili v expozici.

Pavel a Miloslav Klimešovi.

Pozvánka v plném rozlišení

Pozvánka na vernisáž v plném rozlišení