Jdi na obsah Jdi na menu
 

* [Zaječí* [Johann Anton Breite] * [Marie] * [Johanngeorgenstadt] * [To bylo to Kladno] * [Letci a chodci] * [Zatopené doly] * [Vyplout k Bradáčovi] * [Nad vodou vznáší se Most] * [Agni] * [Vejprty] * [Maria Stock] * [Helga Braun] * [Siřem] *  [Motýlek*
 * [V paralelním vesmíru] *  [Euronight má zpoždění] * [Annenruhe] * 
 [Holub a Frič] *  

 

To bylo to Kladno (live)

 

pl-js---titulka.jpg


  supraphonline-1024x649.jpg
ukázky a elektronická verze


 spotify-attempts-clarify-lack-google-cast-support-13.png
plná verze k poslechu
 

CD si můžete objednat v nakladatelství Galén nebo přímo na mých stránkách.


Ačkoliv bývám poprávu spojován především s poetikou Sudet, narodil jsem se a vyrůstal v Kladně. A zde jsme také 14. dubna 2022, v duu s dalším Středočechem, kytaristou a producentem Josefem Štěpánkem, odehráli koncert v prostorách zdejší nezávislé scény Pod Třešní. Zaznamenal ho a k vydání připravil můj celoživotní souputník, mistr zvuku a také bývalý spoluhráč Ivan Lehký.

Album, nesoucí název titulní písně „To bylo to Kladno“, přináší devatenáct písní. Je výběrem možná nejznámějších skladeb z předchozích řadových alb (NezvěstníRozhlednaAutobus do Podbořan a Sudéta), zazní zde třeba Zaječí, Marie, Annenruhe nebo Holub & Frič. Krom toho ale také písně, které nejsou obvyklou součástí koncertů  - Vyplout k Bradáčovi z projektu Český kalendář Michala Horáčka, V paralelním vesmíru psaná původně pro Františka Segrada, Motýlek Jaroslava J. Ježka a jeho kapely Čp.8 nebo Zatopené doly, zhudebněná „postindustriální“ báseň příbramského básníka Quido Maria Vyskočila, přes stoletou propast navazující na dnešní kladenskou realitu. Ta se ovšem připomíná i v titulní vzpomínce To bylo to Kladno anebo v písni Letci a chodci.

Hudebně je album postavené na propojení elektrické a akustické kytary – na tu snad poněkud překvapivě hraje právě Josef Štěpánek, věhlasný a vyhledávaný hudebník, s nímž už dlouhou dobu spolupracuji. Grafika alba je tradičně dílem výtvarníků Karla Halouna a Luďka Kubíka, s využitím fotografií Karla Cudlína, Pavly Sirůčkové a Miroslava Krhounka.

Projekt doprovází klip k titulní písni, jeho autorkou je Veronika Kicková - a do jisté míry i moji rodiče.

 


Album vyšlo 23.03.2023 v nakladatelství Galén. Děkujeme.

Klikáním na taková ta [bílá písmenka v záhlaví či v zápatí] se zpravidla dostanete na stránku oné konkrétní písně v rámci řadového alba, na kterém poprvé vyšla.
Najdete tam její příběh i nějakou tu fotografii.

*

* [Zaječí[Johann Anton Breite] * [Marie] * [Johanngeorgenstadt] * [To bylo to Kladno] * [Letci a chodci] * [Zatopené doly] * [Vyplout k Bradáčovi] * [Nad vodou vznáší se Most] * [Agni] * [Vejprty] * [Maria Stock] * [Helga Braun] * [Siřem] *  [Motýlek*
 * [V paralelním vesmíru] *  [Euronight má zpoždění] * [Annenruhe] * 
 [Holub a Frič] *